Het kabinet Rutte besloot als noodmaatregel werkgevers in 2013 extra een extra loonheffing te laten betalen over de salarisuitkering voor grootverdieners in 2012. Die heffing kan achteraf gezien niet door de beugel, stelt de adviseur van de Hoge Raad.
Om begrotingsgaten te dichten hief het kabinet Rutte 2 in 2013 via de werkgever een zogenoemde crisisheffing over lonen die boven de 150 duizend euro uitkwamen. De extra belasting op dat hogere loondeel bedroeg 16 procent en werd geïnd over het loon van 2012.
Werkgevers zijn daartegen in het geweer gekomen en stelden dat ze in mei 2012, toen de crisisheffing werd aangekondigd, niet konden weten dat die ook zou gelden voor loon dat tussen januari en april van dat jaar werd uitbetaald.
Crisisheffing 2012 betwist
Een zaak hierover ligt inmiddels bij het hoogste rechtscollege in Nederland, de Hoge Raad. Deze instantie wordt geadviseerd door een advocaat-generaal en kan dat advies dan al dan niet overnemen.
Uit het donderdag gepubliceerde advies van de advocaat-generaal blijkt dat deze de klager grotendeels gelijk geeft. De advocaat-generaal noemt de heffing “in strijd met het internationaal verankerde eigendomsrecht.”
Het advies aan de Hoge Raad is om de crisisheffing over het loondeel per werknemer dat vóór 25 mei 2012 is geheven terug te draaien.
Als de Hoge Raad het advies overneemt, dreigt de staat een deel van de 628 miljoen euro die is opgehaald met de crisisheffing over 2012, weer kwijt te raken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl